History

In 2005 a village survey which formed part of the Parish Plan showed overwhelming support to bring back a village shop. At the beginning of the 20th century, Lodsworth had a wide variety of shops and businesses, including a garage, post office and general store, as well as two public houses. The last remaining village shop and post office finally ceased trading in 1988 and is now a private dwelling.

It took approximately two years from the first tentative committee meeting to the grand opening in November 2009. The eco-friendly, not-for-profit shop was built using the traditional A frame construction design (See ‘Building the Larder’). As with any community project, funding was the key. Lodsworth Larder was registered in 2009 as an Industrial Provident Society (IPS) and funding was partly raised by the local community who purchased shares in the shop. In 2014 the legislation was updated and Lodsworth Larder was registered under the new Co-operative and Community Benefit Societies Act, retaining its charitable, not-for-profit status and its purpose to serve the community.

Unlike some shares, The Lodsworth Larder shares cannot distribute dividends, and have no saleable value; however what the community bought with their investment was an ideal, and desire to commit to a worthwhile community project. As new people and families move into the area, and appreciate the huge benefits in having a village shop on their doorstep (indeed, often move here for that very reason), more shareholders join our society and continue to donate to ensure the future of the Larder.If you would like to become a shareholder, please contact the Honorary Secretary for an application form

Additional Sources of Funding

National Lottery
Chichester District Council
West Sussex County Council
Plunket Foundation
WL West & Sons Ltd
Plunkett Foundation Virsa
South Downs Sustainable Fund
Chichester Community Action Chest
RDPE Leader
Low Carbon Building Programme
Valerie Hinde (the architect)
Sage UK

The steering committee appointed local architect Val Hinde, who worked alongside Lodsworth based eco-builder and woodsman Ben Law, to create the unique eco-friendly building you see today. You may be familiar with Ben’s work, as he was featured on Channel 4’s Grand Design programme. when he built his unique Woodland home.